08/02/2018

Wereldprimeur in Antwerpse haven: digitaal platform voor loodsen en bootmannen

Brabo, het bedrijf dat instaat voor de havenbeloodsing en het vast- en losmaken van zeeschepen, investeert fors in toekomstgerichte technologie. Brabo werkt samen met innovatiepartner Rombit om scheepslocaties, aankomsttijden, routes en werkplanningen te integreren in één digitaal platform. De bedrijven geven zo invulling aan een ‘harbour of things’, een slimme Antwerpse haven met toekomstgerichte infrastructuur.

Al decennialang assisteert Brabo schepen bij het binnen- en buitenvaren in onder andere de Antwerpse haven. Om een antwoord te bieden op de toenemende drukte in het scheepvaartverkeer, gaat Brabo zijn operationele werking verder digitaliseren.

Totaaloverzicht
Ronny Detienne, CEO Brabo legt uit: “We willen de werkplanning van het personeel optimaliseren, wachttijden voor rederijen tot een minimum herleiden en snel inspelen op wijzigende situaties. Een totaaloverzicht is daarbij essentieel. Daarnaast gaan we al onze uitgevoerde prestaties uitgebreid analyseren met behulp van beeld, klank én data. Zo bouwen we een schat aan informatie op voor onze toekomstige loodsen en bootmannen."

"Om dit allemaal te realiseren, werken we samen met het Antwerpse Rombit. Dit technologiebedrijf bewees op korte termijn dat het over de nodige know-how beschikt om grote organisaties in sneltempo toekomstbestendig te maken,” aldus Detienne.

Real-time platform
Jorik Rombouts, CEO Rombit vult aan: “Een transparant, digitaal platform genereert enorme efficiëntiewinsten. In dit geval creëren we een real-time platform met alle scheepslocaties, verwachte aankomsttijden, routes en werkplanningen. Daarvoor integreren we bestaande en nieuwe datastromen in één gebruiksvriendelijke 3D-kaartweergave.

Internationale interesse
In de volgende fase kunnen havenpartners meegenieten van dit nieuwe ‘open’ platform van Brabo. Ook andere havens toonden al interesse. Eind april stellen Brabo en Rombit het project samen voor op het tweejaarlijks internationaal congres van IMPA (International Maritime Pilots’ Association) in Dakar. 

Share this post: